Hej

 

 

 

 

Succé på 10 minuter - Hur är det möjligt?

 

 

Lite historik

Accelerationsträning användes ursprungligen redan på 1960-talet för att öka bentätheten på rymdfarare. När de vistades i rymden fick det kännbara effekter på bendensiteten och styrkan. Detta mildrades betydligt när de kom på att använda sig av accelerationsträning. Tekniken var inte så förfinad som den är idag. Det var först på 1990-talet som detta kom att bli en tillgänglig träningsform för allmänheten. 1989 tog den holländska olympiska tränaren Guus van der Meer hjälp av en designer och en läkare. Tillsammans utvecklade de Power Plate.

 

Undvik resonans

Det är viktigt att använda sig av rätt vibrationer vid träning! Kroppen har egna vibrationer. Hela kroppen har mellan 5 och 15 Hz. Ryggraden har cirka 8 Hz liksom de inre organen. Huvud och öga har mest – mellan 18 till 23 Hz. Det är inte bra att kombinera två likvärdiga vibrationer för då kan det skapa resonans. Då den lägsta nivån på Power Plate är 30 Hz kan träningen inte skapa resonans med kroppens egna organ.

 

Fler muskler nås

Träning på Power Plate stimulerar också de muskler som inte kommunicerar med hjärnan. Vid accelerationsträning används kroppens omedvetna reflexer. Detta gör att det går att komma åt så många fler muskelgrupper än vid vanlig träning. Musklerna sträcks fort vid vibrationer och sträckreflexen i muskeln reagerar direkt genom att dra ihop sig. Detta gör den för att skydda muskeln så att den inte översträcks. Tänk på doktorn som slår under knäskålen – sträckreflexen gör att benet sträcks ut. Power Plate skapar tredimensionella vibrationer. Vibrationer som går upp och ner stärker skelettet. De vibrationer som går från sida till sida ger bättre koordination. Balansen tränas av vibrationer som går fram och bak.

 

Superkompensation

Du kan träna hela kroppens muskulatur på Power Plate beroende på vilken övning du utför. Intensiteten bestäms av frekvens (frekvenshastighet som muskeln spänner sig och slappnar av per sekund) och amplitud (storleken på vibrationerna). Med kroppens egen vikt som motstånd kan du genom att justera vibrationernas hastighet och utslag generera olika G-kraft som muskeln arbetar mot. Intensiteten och belastningen gör att muskeln måste utvecklas. Detta kallas superkompensation.

 

Den höga intensiteten gör att muskeln tröttas ut på mycket kort tid. Därför är det möjligt att träna kroppen så mycket snabbare än vid vanlig träning. Musklerna utvecklar statisk, dynamisk och explosiv muskelstyrka.

  

Källa: Power Plate 2007 – BasicAcademy Intro

 

 

 

 

Enkelt, snabbt och smidigt att

träna på Eksito

 

Träningstider varje dag»
Mellan kl 07.00 och 20.00 är det möjligt att boka in din träningstid.

 

Smidigt att träna»
Med egen nyckel och egen tidsbokning kan du enkelt komma intill och träna när det passar dig.

 

Första gången du ska träna måste du boka en tid via telefon eller e-mail, för att få en personlig genomgång. Väljer du sen att fortsätta träna på Eksito får du en personlig inloggning och kan själv komma åt att boka dina träningstider via bokningskalendern.

 

Köp kort»
Antingen köper du månadskort eller 10-kort för din träning. När det är dags att köpa nytt kort betalar du in på Eksitos bankgiro. Skicka också ett mail till info@eksito.se och meddela att du skickat iväg din betalning och vilken typ av kort det avser. Så snart pengarna kommit fram får du en bekräftelse och kan
fortsätta med din träning.

 

 

 

 

 

Eksito